scheurmailrotterdam.nl


Alle onderstaande titels zijn te bestellen in de Scheurmail Webshop die in een nieuw venster opent.

Ga naar de webshop


De Rotterdam Scheurkalender 2018


Rotterdammer ben je niet voor even, maar voor de rest van je leven!

En zo is het. Jatogniettan! Dus ook in 2018 geldt: lekker scheuren door Rrrrôttterdam. Maar pas op! Met deze zesde editie van de Rotterdam Scheurkalender ga je elke dag meer houden van je stad. Tot op het ziekelijke af. Met dit jaar opnieuw geen poespas, geen praatjes & geen gelul.
Wel weer met heel veel...

… typisch Rotterdamse uitdrukkingen
… de leukste humor & anekdotes
… verrassende weetjes en feiten
… mooie citaten & oneliners
… chauvinistische liederen & gedichten
… foto's van vroeger en nu

Want niemand is perfect, maar als Rotterdammer kom je toch verdomd dichtbij!


Prijs: 15,95. Meer info/bestellen


De Rotterdam - van vroeger tot nu - Maandkalender 2018

Deze maandkalender biedt u voldoende ruimte om op elke dag afspraken of verjaardagen te noteren. De prachtige foto's tonen u Rotterdam van voor de oorlog tot nu en gaan dus van z/w naar kleur. De kalender is voorzien van een ophangoog en heeft een formaat van 23 x 34 cm (liggend).Prijs: € 12,50 / Uitverkocht


De Orgelzolders – Onderduikers in de Rotterdamse Breepleinkerk

Drie Joodse echtparen verbergen zich tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna drie jaar lang op de orgelzolders van een protestantse kerk op Rotterdam-Zuid. De koster, de dominee en hun gezinnen zorgen voor de onderduikers. Het jongste echtpaar krijgt een kind. Een Surinaamse oogarts ontpopt zich als gynaecoloog, en samen met een Nederlandse verzetsvrouw helpt hij de baby ter wereld brengen. Allen overleven de Tweede Wereldoorlog. Wie verzint zo’n onwaarschijnlijk verhaal? Niemand. Dat hoefde niet, het is echt gebeurd.

Nu eindelijk het complete verhaal

Beetje bij beetje is er meer bekend geworden over de dramatische gebeurtenissen in de Breepleinkerk. Anja Matser (1961) is theoloog en vertelt in dit boek het bijzondere en nu complete verhaal van alle personages die een rol speelden bij deze onderduik. Haar intensieve speurwerk heeft veel nieuwe informatie en foto's opgeleverd over de families die zich schuilhielden op de zolderruimtes boven het orgel van de Breepleinkerk, en zeker ook over hun helpers. Zij heeft ervoor gezorgd dat de sluier van het verleden is weggetrokken, waardoor onderduikers én helpers eindelijk in het volle licht komen te staan.

De verschrikkingen voor de onderduikers

Maak kennis met de jonge Rebecca Andriesse en haar man Maurice Kool. Leer Rebecca’s schoonouders kennen, de stoffenhandelaar Meijer Kool en zijn vrouw Ida Groenteman. Huiver bij de zoektocht van apotheker Chaim de Zoete en zijn vrouw Fifi Polak naar een veilige plek voor hun drie jonge dochters en henzelf. Beleef mee hoe bijna al hun familieleden werden weggevoerd naar de concentratiekampen en nimmer terugkeerden. En hoe zij zelf drie jaar op de steenkoude Orgelzolders moesten overleven.

Een heldendaad? 'Ach, dan help je toch gewoon'

Laat de moed tot u doordringen van koster Jacobus de Mars, zijn vrouw Annigje en hun dochter Annie. En zeker ook die van dominee Gerrit Brillenburg Wurth en zijn vrouw Gerda. Beide gezinnen zorgden voor de onderduikers die zo lang in ‘hun’ kerk verborgen zaten. Met gevaar voor eigen leven, maar als dit je pad kruist, 'ach, dan help je toch gewoon'. Zij verhieven het horen, zien en zwijgen tot kunst.

Curieus: Een Surinaamse oogarts die de bevalling doet!

Word boos, net zoals de ‘negerdokter’ ─ zoals de Rotterdammers hem noemden ─ de Surinaamse oogarts Leo Lashley. Zijn boosheid ontstond toen hij hoorde dat geen enkele huisarts de zwangere Rebecca wilde helpen bij haar bevalling, want op Joden helpen, stond de doodstraf. Hij aarzelde niet en hielp haar. Baby Emile, inmiddels in de zeventig, leeft nog.

De Orgelzolders verfilmd?

Burgemeester Aboutaleb in het voorwoord: ‘Lees het en verwonder u over dit bijzondere hoofdstuk in de oorlogsgeschiedenis van Rotterdam.’ Het verhaal met goede afloop is zo bijzonder dat documentairemaker Orange Label Films serieuze plannen heeft om het boek te verfilmen tot een docudrama. Bekijk hier de trailer. Actualiteitenrubriek Een Vandaag maakte al een item over 'Het Rotterdamse Achterhuis'. Bekijk deze hier.

ISBN: 9789492047083 / Uitvoering: Hardcover, 128 pagina's, geïllustreerd / Prijs: € 18,95

Bestellen


Rotterdamse humor? Iets wat komies is en tog om te lagge...


Cabaretduo De Berini's verwoordde het ooit zo: 'Een Rotterdammer zet zichzelf te kakken.' Zelfspot ja, dat hebben we zeker!

Maar hier een waarschuwing: dit is geen moppenboekje. Ja, er staan enkele moppen in, maar de Rotterdamse humor zit 'm vooral in de vele citaten, oneliners, raadsels, liedjes, gedichten, tekeningen en anekdotes die zijn opgenomen. En dat ook nog eens thematisch gerangschikt, wat willie nog meer jôh... Echwel geinig!

ISBN: 9789492047069

Prijs: € 7,50

Meer info/bestellenRotterdammers? Mooiste volk ter wereld! Het Rotterdamse taaltje? Klinkt ook al zo lekker. Rotterdamse humor? De leukste die er is.

En dat blijkt wel uit deze verzameling typische woorden die veel gebruikt worden door de Rotterdammers. Zo zeggen wij bijvoorbeeld niet cervelaatworst, maar sterven-op-straat-worst. En daarmee is deze verzameling een klein woordenboek geworden met het mooiste van wat de Rotterdamse woordenschat te bieden heeft, aangevuld met diverse leuke tekeningen. Leve het ABR: het Allesbehalve Beschaafd Rottûdams!

ISBN 9789492047021, hardcover, 128 pagina's. / Prijs: € 7,50

Meer info/bestellen


Uitverkochte titels:


* Pocket Rotterdam versus Amsterdam

* Pocket Rotterdamse Bijnamen 

* Pocket Rotterdamse Records & Primeurs

* Barcode 0120 Melkbeker

Verder zijn in de Scheurmail webwinkel ook andere Rotterdamse boeken, cd's en dvd's verkrijgbaar, dus neem hier snel een kijkje!

Kunt u niet met iDEAL betalen? Neem dan contact op via info@scheurmailrotterdam.nl.