Meer uitleg

Scheurmail verschijnt elke werkdag om zeven uur 's ochtends in uw e-mailbox. U hoeft dus geen software te installeren. Vindt u dagelijks teveel, kies dan voor de wekelijkse variant die op vrijdag verschijnt. Deze mail bevat de verzamelde inhoud van de afgelopen week in één mail. Hieronder staan enkele onderwerpen/rubrieken die regelmatig terugkeren: 


ScheurUit Tips van de Dag
Een vast onderdeel elke dag zijn enkele korte tips wat er te doen is in de stad: theater, muziek, wandelingen, proeverijen, festivals, lezingen etcetera. Maar ook tips over tv-programma’s of nieuw geopende restaurants.

 

Beroemde Rotterdammers

Korte biografieën van markante en bekende persoonlijkheden uit de Maasstad. Wie waren zij, wat hebben ze voor de stad betekend en wat typeert hen. Leer zo de bekendste stadgenoten kennen of haal herinneringen op aan de “Helden van Rotterdam”.

 

Het Rotterdam van Morgen

Waar gaat het heen met onze stad? Scheurmail kijkt vooruit naar toekomstige ontwikkelingen in Rotterdam. Denkt u bijvoorbeeld aan innovatieve bouwprojecten of toekomstvisies en speerpunten in het beleid van de gemeente.

 

De Rotterdamse Taal

Wat zeggie? Azzie val dan leggie! Wat is dat toch voor taal, dat platte Rotterdams? De letterkundige Kees Fens zei er ooit het volgende over: “dat Nederlands waarin woorden niet worden uitgesproken, maar te water worden gelaten”. In deze rubriek komen typisch Rotterdamse woorden en uitdrukkingen voorbij, met uitleg over hun betekenis en achtergrond voor zover die nog te achterhalen is. Maar ook in deze rubriek, bijnamen die veel in de volksmond worden gebruikt. 
 

Het Nieuws van Vroeger

Wat gebeurt er toch veel en wat is er al veel gebeurd in de enige wereldstad van Nederland. In deze rubriek worden historische, opmerkelijke en bepalende momenten uit de geschiedenis van Rotterdam weer even uit de oude doos gehaald. Voor oudere Rotterdammers pure nostalgie, voor de jongere generatie ideaal om de geschiedenis van de stad te leren kennen.

 

Legendarische Sportmomenten

Wat was ook weer het ‘ ijsbalincident’? Of hoe Bep van Klaveren de gangster Al Capone weerstond om een partij met opzet te verliezen. Een wereldrecord in 1985 tijdens de Rotterdamse marathon. Alle sporten komen aan bod, maar alleen de meest legendarische sportmomenten op Rotterdamse bodem of van ‘onze’ Rotterdammers natuurlijk.

 

Rotterdamse humor & anekdotes

Rotterdamse humor uit de oude en de nieuwe doos. Quotes, oneliners, citaten, onvergetelijke anecdotes, sterke verhalen en grappen: Rotterdammers zitten er vol mee!

  

Rotterdamse Liederen en Gedichten

De Maasstad is een bron van inspiratie voor schrijvers, dichters en muzikanten. Met hun werken alleen al kun je De Gasfabriek (de centrale bibliotheek) tot de nok toe vullen. Scheurmail Rotterdam selecteert alleen de beste!

 

De Wijken, Straten en Gebouwen

Ja, als er iets is waar Rotterdam om bekend staat is het natuurlijk de skyline met haar architectonische hoogstandjes. Ook in deze rubriek verklaringen van bestaande en verdwenen straatnamen.

 

Wist u dat...

Laat u verrassen met feiten, cijfers en wetenswaardigheden over de stad, de regio, de haven, de mensen en noem maar op. 

Rotterdamse Kunstwerken en Monumenten

Onontkoombaar in het stadsbeeld zijn de talloze openbare kunstwerken en monumenten. En u vraagt zich vast ook wel eens af: waarom juist hier, waar staat dit voor, wie heeft dit gemaakt? Lees erover in Scheurmail Rotterdam


Hebt u een interessante anekdote, een sterk verhaal of een leuk weetje? U kunt deze mailen naar info@scheurmailrotterdam.nl en wie weet komt uw bijdrage in de scheurmail terecht.

Meld u gratis aan!